Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Ο αντίχειρας





Υπάρχει μία ιστορία για έναν βασιλιά κάπου στην Αφρική, που είχε έναν πολύ στενό φίλο με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί. Ο φίλος είχε τη συνήθεια, καθετί που συνέβαινε στη ζωή τους, θετικό ή αρνητικό, να το χαρακτηρίζει «πολύ καλό».
Μια μέρα, ο βασιλιάς και ο φίλος του πήγαν να κυνηγήσουν μακριά. Η δουλειά του φίλου ήταν να γεμίζει και να έχει έτοιμα τα τουφέκια για τον βασιλιά. Φαίνεται όμως ότι ο φίλος έκανε κάποιο λάθος στην ετοιμασία ενός όπλου, κι έτσι, όταν πυροβόλησε ο βασιλιάς, το όπλο του έκοψε τον αντίχειρα.
Εξετάζοντας την κατάσταση, ο φίλος παρατήρησε ως συνήθως «Πολύ καλά!».
Τότε ο βασιλιάς απάντησε, «Όχι, δεν είναι καθόλου καλά!» και τον έστειλε στη φυλακή.
Αφού πέρασε ένας περίπου χρόνος, ο βασιλιάς πήγε να κυνηγήσει σε κάποια περιοχή όπου, όπως τον είχαν ενημερώσει, δεν είχε ούτε εχθρός ούτε άγριους. Όμως είχε, κι αυτοί τον έπιασαν και τον πήγαν στο χωριό τους. Του έδεσαν τα χέρια, μάζεψαν κάμποσα ξύλα, έβαλαν ένα καζάνι, και τον πήγαν για να τον ψήσουν ζωντανό. Όταν πλησίασαν όμως να ανάψουν τη φωτιά, πρόσεξαν ότι του έλειπε ο αντίχειρας. Επειδή ήταν προληπτικοί, δεν έτρωγαν ποτέ κάποιον που δεν ήταν αρτιμελής. Έτσι τον έλυσαν και τον άφησαν να πάει στο καλό.
Μόλις γύρισε στα μέρη του, μην ξεχνώντας τον τρόπο που του κόπηκε ο αντίχειρας, αισθάνθηκε ένοχος για τη συμπεριφορά του απέναντι στον φίλο του. Πήγε τρέχοντας αμέσως στη φυλακή για να του μιλήσει. «Είχες δίκιο, φίλε μου», του είπε, «Ήταν καλό που τότε μου κόπηκε ο αντίχειρας». Και συνέχισε να του διηγείται όλα όσα συνέβησαν. «Λυπάμαι φυσικά πολύ που σε έκλεισα για τόσο καιρό στη φυλακή. Είναι πολύ κακό εκ μέρους μου!»
«Όχι, βέβαια!», απάντησε ο φίλος του, «Καλό είναι!»
«Τι θέλεις να πει; Πώς γίνεται να είναι καλό το γεγονός ότι έστειλα τον φίλο μου φυλακή για έναν ολόκληρο χρόνο;»
«Γίνεται, διότι αν δεν ήμουν φυλακή, θα ήμουν μαζί σου!».


Μερικές φορές τα βιαστικά συμπεράσματα που βγάζουμε μας οδηγούν στις λάθος αποφάσεις. Γι’ αυτό ας είμαστε πιο σκεπτικοί κάθε φορά που προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου