Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Καλοτυχία ή κακοτυχία;





Στο κτήμα ενός χωρικού ήρθε μια μέρα ένα θαυμάσιο άλογο αναπαραγωγής. Αμέσως όλοι οι χωρικοί έτρεξαν στον ιδιοκτήτη να του ευχηθούν για την καλή του τύχη. «Και ποιος σας είπε ότι πρόκειται για καλοτυχία;», είπε εκείνος. Σε λίγες εβδομάδες το άλογο το έσκασε, κι οι χωριανοί μίλησαν για την κακοτυχία του.
«Ποιος σας είπε ότι είναι κακοτυχία;», ξαναείπε ο χωρικός.
Σε έναν περίπου μήνα, το άλογο επέστρεψε φέρνοντας μαζί του μερικές φοράδες. Πάλι οι συγχωριανοί έτρεξαν να τον συγχαρούν για την καλοτυχία του. «Και ποιος σας είπε ότι πρόκειται για καλοτυχία;», πάλι εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση.
Λίγο αργότερα, κι ενώ ο γιος του προσπαθούσε να δαμάσει τα άλογα, έπεσε κι έσπασε το πόδι του άσχημα. Στην παρατήρηση των χωρικών για την κακοτυχία του, αυτός και πάλι απάντησε «Και ποιος σας είπε ότι είναι κακοτυχία;».
Σε λίγες μέρες ο βασιλιάς έκανε πόλεμο με ένα γειτονικό βασίλειο για «συνοριακές διαφορές», και κήρυξε γενική επιστράτευση όλων των νέων, από την οποία, φυσικά, εξαιρέθηκε ο τραυματισμένος γιος. Κι όταν τελείωσε ο πόλεμος, σχεδόν κανένας από τους νέους του χωριού δεν γύρισε σπίτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου