Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Η μαύρη ζώνη





Ένας μαθητής των πολεμικών τεχνών γονατίζει μπροστά σ’ έναν δάσκαλο, στην τελετή που θα πάρει την τόσο επίπονα κερδισμένη Μαύρη Ζώνη. Μετά από τόσα χρόνια ασταμάτητης εκπαίδευσης έχει πια φτάσει στην κορυφή της απόδοσης. Όμως ο δάσκαλος του λέει με επίσημο ύφος: «Πριν πάρεις την ζώνη πρέπει να περάσεις από άλλη μια δοκιμασία».
«Είμαι έτοιμος», λέει ο μαθητής περιμένοντας άλλον έναν αγωνιστικό γύρο.
«Πρέπει να απαντήσεις στη βασική ερώτηση: Ποια είναι η αληθινή σημασία της Μαύρης Ζώνης;»
«Το τέλος του ταξιδιού μου», λέει ο μαθητής. «Η επιβράβευση που μου αξίζει για την τόσο επίπονη δουλειά μου.» Ο δάσκαλος περίμενε κι άλλα, και είναι φανερό ότι δεν είναι ευχαριστημένος. Τελικά ο δάσκαλος μιλάει: «Δεν είσαι ακόμη έτοιμος για τη Μαύρη Ζώνη. Να έρθεις και πάλι σ’ έναν χρόνο».
Τον επόμενο χρόνο η ίδια ερώτηση στον γονατισμένο μαθητή: «Ποια είναι η αληθινή σημασία της Μαύρης Ζώνης;»
«Σύμβολο διάκρισης και το ανώτατο επίτευγμα στη δική μας τέχνη», λέει ο μαθητής. Και πάλι ο δάσκαλος περιμένει περισσότερα. Και ακόμα όχι ικανοποιημένος, ξαναλέει: «Δεν είσαι ακόμη έτοιμος για τη Μαύρη Ζώνη. Να έρθεις και πάλι σ’ έναν χρόνο».
Έναν χρόνο μετά ο μαθητής γονατίζει μπροστά στον δάσκαλο και ακούει την ίδια ερώτηση: «Ποια είναι η αληθινή σημασία της Μαύρης Ζώνης;»
Αυτή τη φορά εκείνος απαντά: «Η Μαύρη Ζώνη αντιπροσωπεύει όχι το τέλος, αλλά την αρχή ενός αέναου ταξιδιού μαθητείας, πειθαρχίας, εργασίας και επιδίωξης ενός ακόμη πιο υψηλού επιπέδου!»
«Μάλιστα», λέει ο δάσκαλος. «Τώρα είσαι έτοιμος να πάρεις τη Μαύρη Ζώνη και να αρχίσεις το έργο σου!»



Η πραγματική γνώση βρίσκεται στην εφαρμογή, στην πράξη. Δεν βρίσκεται στις θεωρίες, στις φιλοσοφίες και στα κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου