Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Όπου υπάρχει αγάπη

Μια φορά κι έναν καιρό, βγαίνοντας μια μέρα μια γυναίκα απ’ το σπίτι της είδε τρεις γέροντες με μακριές γενειάδες να στέκονται στον μπροστινό κήπο. Έψαξε στον νου της αλλά δεν τους αναγνώρισε.
«Δεν μου φαίνεται να σας ξέρω, αλλά θα πρέπει να πεινάτε. Κοπιάστε να σας βάλω κάτι να φάτε», είπε η νοικοκυρά.
«Ο νοικοκύρης είναι μέσα;» ρώτησαν εκείνοι.
«Όχι, λείπει», είπε η γυναίκα.
«Τότε δε μπορούμε να περάσουμε», απάντησαν.
Όταν το βραδάκι γύρισε ο σύζυγός της, εκείνη του διηγήθηκε τι συνέβη.
«Πήγαινε, σε παρακαλώ, πες τους ότι γύρισα και προσκάλεσέ τους να περάσουν», της είπε ο άνδρας της, κι εκείνη βγήκε και τους κάλεσε μέσα.
«Δεν μπαίνουμε ποτέ σ’ ένα σπίτι όλοι μαζί», είπαν οι γέροντες.
«Και γιατί;» ρώτησε η γυναίκα.
Κι ο ένας απ’ αυτούς της εξήγησε: «Το όνομα αυτού – κι έδειξε έναν απ’ τους γέροντες – είναι ο Πλούτος. Το όνομα εκείνου – κι έδειξε τον άλλον – είναι Επιτυχία, κι εγώ ονομάζομαι Αγάπη. Αν θέλετε τώρα πηγαίνετε μέσα και συνεννοηθείτε με τον σύζυγό σας ποιον από εμάς θέλετε να περάσει».
Η γυναίκα μπήκε σπίτι της κι ανέφερε στον άνδρα της αυτά που της είπαν οι τρεις γέροντες. Εκείνος ενθουσιάστηκε. «Υπέροχα! Το καλύτερο είναι να προσκαλέσουμε τον Πλούτο. Ας περάσει μέσα κι ας γεμίσει το σπίτι μας με πλούτη!»
Η σύζυγος διαφώνησε. «Αγάπη μου, γιατί να μην καλέσουμε την Επιτυχία;»
Η κόρη τους άκουγε απ’ την άλλη άκρη του σαλονιού και μπήκε στη μέση: «Δεν θα ήταν καλύτερο να προσκαλέσουμε την Αγάπη; Έτσι το σπιτικό μας όλο θα γεμίσει με αγάπη!»
«Έχεις δίκιο. Πήγαινε να καλέσεις να φιλοξενήσουμε την Αγάπη», είπε ο πατέρας.
Η νοικοκυρά βγήκε και ρώτησε τους τρεις γέροντες: «Ποιος από σας είναι η Αγάπη; Παρακαλώ περάστε να σας περιποιηθούμε».
Αυτός που ονομαζόταν Αγάπη σηκώθηκε και προχώρησε προς το σπίτι, ενώ κι οι άλλοι δυο τον ακολούθησαν. Γεμάτη έκπληξη η γυναίκα ρώτησε τον Πλούτο και την Επιτυχία: «Εγώ κάλεσα μόνο την Αγάπη, γιατί μπαίνετε όλοι σας μέσα;»

Και οι γέροντες απάντησαν όλοι μαζί: «Αν είχατε καλέσει τον Πλούτο ή την Επιτυχία, τότε οι άλλοι δυο θα μέναμε έξω, αλλά εφόσον καλέσατε την Αγάπη, εκεί που πηγαίνει αυτή κι εμείς ακολουθούμε. Οπουδήποτε υπάρχει Αγάπη, εκεί υπάρχουν επίσης Πλούτος κι Επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου