Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Βελτιώνοντας τη σχέση μας μέσα από την επικοινωνία






Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή των παρακάτω σκέψεων, θα ήταν καλό να τις μελετήσετε πολύ προσεχτικά και να σιγουρευτείτε ότι τις καταλάβατε. Εφαρμόζοντάς τες όλο και συχνότερα στις καθημερινές σας σχέσεις με το σύντροφο, τα παιδιά σας, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας, θα διαπιστώσετε ότι οι σχέσεις είναι πιο εύκολες από όσο αρχικά νομίζατε!

Καλή αρχή!...
Όταν μιλάτε προσπαθήστε να είστε ακριβείς σ’ αυτό που λέτε. Χρειάζεται να είστε πρώτα εσείς ξεκάθαροι μέσα σας τι είδους συμπεριφορά ζητάτε από τον άλλο, ώστε να δώσετε και σε εκείνον την ευκαιρία να καταλάβει. Όταν για παράδειγμα περιγράφετε μια συμπεριφορά, αντί να πείτε ‘Μου αρέσει να είσαι τρυφερός μαζί μου’, μπορείτε να πείτε ‘Μου αρέσει όταν μ’ αγκαλιάζεις και με φιλάς’.
Εκφράστε την επιθυμία σας έτσι ώστε να έχει τη μορφή συγκεκριμένης πρότασης π.χ. ‘Θα ήθελα να με κοιτάς όταν μου μιλάς, γιατί έτσι νιώθω ότι μου δίνεις περισσότερη σημασία’
Αποφεύγετε να υποθέτετε τι θέλει να πει ο άλλος ή τι σκέφτεται. Ρωτήστε!
Αποφεύγετε να γενικεύετε και να χρησιμοποιείτε τις λέξεις «πάντα», «ποτέ» π.χ. ‘ποτέ δεν ενδιαφέρθηκες για μένα’, ‘πάντα ήσουν τέτοιος’, ‘πότε κοίταξες τις ανάγκες μου;’
Εκφράζετε τα συναισθήματά σας για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάτε και αποφεύγετε γενικές αναφορές του τύπου: ‘Είμαι θυμωμένη μαζί σου’. Είναι προτιμότερο να πείτε: ‘Είμαι θυμωμένη μαζί σου γιατί πιστεύω ότι το παιδί μας νιώθει παραμελημένο ’.
Μη χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς π.χ. ‘είσαι επιθετική-ος’.
Bάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και σκεφτείτε με προσοχή πώς νιώθει και τι σκέφτεται για το θέμα. Αξιοποιείστε την ενσυναίσθησή σας (προσοχή: θυμηθείτε να επιστρέψετε στα δικά σας παπούτσια!)
Δείξτε κατανόηση και εκφράστε την αποδοχή σας στον άλλον με:
-  τον τόνο της φωνής σας,
-  τη στάση του σώματός σας,
-  τις εκφράσεις του προσώπου σας
-  το να επαναλαμβάνετε αυτό που είπε ο άλλος πριν από σας και κυρίως με -  το να επαναλαμβάνετε τις πιο σημαντικές σκέψεις κι επιθυμίες του.
Να θυμάστε ότι για να σας δείξουν κατανόηση, χρειάζεται πρώτα να δείξετε εσείς κατανόηση!! Για παράδειγμα, όταν θέλετε να προτείνετε στο σύντροφό σας να βγαίνετε έξω πιο συχνά, αντί να του πείτε: ‘Εγώ θέλω να βγαίνουμε πιο συχνά, αλλά εσύ δεν φαίνεται να με πολύ-υπολογίζεις...’ (φράση που εμπεριέχει και κριτική!!) θα είναι πιο εύστοχο να πείτε: ‘Ξέρω ότι σου αρέσει να μένεις σπίτι και ότι η κοινωνική ζωή δεν σου είναι τόσο απαραίτητη όσο σε μένα. Ξέρω, επίσης, ότι προβληματίζεσαι με τα οικονομικά μας. Όμως, εμένα θα μου ήταν ευχάριστο μια με δυο φορές το μήνα να πηγαίνουμε κάπου με φίλους και νομίζω ότι αυτό θα με βοηθούσε να νιώθω καλύτερα και πιο ευχαριστημένη’.
Διατυπώστε τις σκέψεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φανερό ότι πρόκειται για τη δική σας γνώμη. Έτσι, αντί να πείτε ‘παραμελείς το παιδί μας’, μπορείτε να πείτε ‘Πιστεύω ότι το παιδί μας αισθάνεται παραμελημένο από σένα’. Αν διατυπώνετε τη γνώμη σας με τέτοιο τρόπο, είναι πιο πιθανό ο άλλος να μην νιώσει ότι τον κρίνετε και έτσι, αντί να μπει σε άμυνα, να αναρωτηθεί για ποιο λόγο έχετε τη συγκεκριμένη άποψη και να ακούσει προσεχτικά αυτό που λέτε.
 Όταν λέτε κάτι προσπαθήστε να δείχνετε και τα θετικά σας συναισθήματα στον συνομιλητή σας, εφόσον νιώθετε έτσι. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτόν –ανεξάρτητα από το παράπονο που εκφράζετε ή το θυμό σας για κάτι που συνέβη- αισθάνεται λιγότερο απειλημένος και εχθρικός και ίσως ενοχληθεί λιγότερο απ’ όσα πείτε.
Είναι σημαντικό να εκφράζετε έγκαιρα τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας, ιδιαίτερα τα αρνητικά, προτού συσσωρευτούν μέσα σας και είναι δύσκολο να τα ελέγξετε. Φροντίστε να εκδηλώνετε ιδιαίτερα τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η απογοήτευση, η αίσθηση αδιαφορίας που εισπράττετε από τον άλλον, αφού όμως πρώτα ηρεμήσετε κάπως. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα καταπιεστείτε και θα τον βοήσετε να καταλάβει ότι σας ενοχλεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του.
Όταν ο συνομιλητής σας μιλά, ακούστε προσεκτικά, χωρίς να διακόπτετε. Απαντήστε του μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι τελείωσε. Όταν έρθει η σειρά σας να πάρετε το λόγο, μη βιαστείτε να μιλήσετε. Απαντήστε μόνο όταν είστε σίγουροι ότι καταλάβατε τι εννοούσε ο άλλος. Αν κάτι δεν σας είναι σαφές, αξιοποιείστε την αναδιατύπωση και κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Φροντίστε να επικεντρώνεστε μόνο στο παρόν και να μην αναφέρεστε σε γεγονότα του παρελθόντος. Αποφύγετε τη σύγκριση του συγκεκριμένου περιστατικού με άλλα που έγιναν πιο παλιά.
Χρησιμοποιήστε συχνά α' πληθυντικό. Είναι εξαιρετικά βοηθητικό να είμαστε από την ίδια πλευρά!
Φροντίστε ώστε τα μηνύματα του σώματός σας να συμφωνούν με τα λεκτικά μηνύματα που στέλνετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Εξασκηθείτε στις παραπάνω πρακτικές συμπεριφορές σε κάθε ευκαιρία για επικοινωνία που έχετε καθημερινά με τους οικείους σας, τους συνεργάτες, τους φίλους σας, ακόμα και για πράγματα που εσείς θεωρείται ασήμαντα...!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου