Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Οι πέτρες μέσα στο βάζο





Σε κάποιο σεμινάριο διαχείρισης χρόνου, ο παρουσιαστής χρησιμοποίησε μια καταπληκτική επίδειξη που είναι σίγουρο ότι αυτοί που το παρακολουθούσαν θα την θυμούνται για όλη τους τη ζωή.
Στάθηκε λοιπόν ο άνθρωπος μπροστά στο ακροατήριο που τον παρακολουθούσε και είπε, «Ώρα για ένα αίνιγμα».
Μετά έβαλε πάνω στην έδρα μπροστά του ένα γυάλινο βάζο τεσσάρων περίπου λίτρων, με φαρδύ λαιμό, έβγαλε καμιά δωδεκαριά πέτρες, με την καθεμιά μεγέθους περίπου γροθιάς και τις έβαλε τη μια μετά την άλλη προσεχτικά μέσα στο βάζο.
Όταν το βάζο γέμισε μέχρι επάνω, ρώτησε το ακροατήριο, «Είναι το βάζο γεμάτο;»
Όλοι στην αίθουσα φώναξαν «Ναι».
Εκείνος είπε, «Σοβαρά;». Έσκυψε κάτω από την έδρα, ανέβασε ένα κουτί χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει σιγά – σιγά, κουνώντας ταυτόχρονα το βάζο για να πάει το χαλίκι παντού ανάμεσα στις πέτρες. Χαμογελώντας, ρώτησε και πάλι «Γέμισε το βάζο;»
Αυτή τη φορά η τάξη έμεινε σιωπηλή και μόνο ένας είπε, «Μάλλον όχι».
«Ωραία!», είπε αυτός. Έσκυψε πάλι κάτω από το τραπέζι, έφερε ένα κουβαδάκι με άμμο κι άρχισε να την χύνει με τρόπο που να πηγαίνει σε όλα τα σημεία ανάμεσα στις πέτρες και στα χαλίκια. Και για άλλη μια φορά ξαναρώτησε, «Είναι το βάζο γεμάτο;»
«Όχι!» ξεφώνησε όλη η τάξη. «Θαυμάσια!», είπε πάλι εκείνος. Μετά πήρε μια κανάτα με νερό κι άρχισε να το χύνει μέχρι που το βάζο ξεχείλισε. Τότε κοίταξε το ακροατήριό του και ρώτησε, «Ποιο είναι το κεντρικό δίδαγμα αυτής της επίδειξης;»
Ένας βιαστικός σήκωσε το χέρι του και είπε «Το δίδαγμα είναι ότι, άσχετα με το πόσο γεμάτο είναι το πρόγραμμά σου, αν κάνεις μια γερή προσπάθεια μπορείς πάντα να παραχωρείς μερικά άλλα πράγματα ακόμη σ’ αυτό!»
«Όχι», απάντησε ο ομιλητής. «Δεν είναι αυτό το θέμα. Η αλήθεια που μας μαθαίνει το παράδειγμα είναι : Αν δεν βάλεις μέσα πρώτες – πρώτες τις μεγάλες πέτρες, δεν πρόκειται να τις βάλεις ποτέ σου!»



Έχει μεγάλη σημασία να βάζετε σωστές προτεραιότητες στη ζωή και στον χρόνο σας; Εσείς το κάνετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου