Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Εσύ που βιάζεσαι να φύγεις από την αγκαλιά μου





Γνωρίζεις πόσο πρέπει να διαρκεί μια αγκαλιά για να είναι θεραπευτική; Για να μπορέσει να εξαπολύσει όλη την ενέργεια που κρύβει μέσα της και να τη διοχετεύσει στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα σου;
 «Χωρίς λόγια, ερωτήσεις και ανάκριση. Μονάχα μια αγκαλιά σφικτή και σταθερή. Έτσι κολλάνε τα κομμάτια». 
Έτσι κολλάνε τα κομμάτια… Τα κομμάτια της καρδιάς, θα σκεφτόταν κάποιος. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα «κομμάτια» μας; Αυτά που προσπαθούμε να μαζέψουμε καθημερινά, έχοντας εξοντώσει το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μας για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να ανταπεξέλθουμε στην εργασία, στην ανεργία, στην αβεβαιότητα, στο άγχος και το φόβο που μας κυριεύουν όταν οι υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν και το ταμείο είναι μείον; Να βγούμε αλώβητοι από τον ακατάπαυστο βομβαρδισμό μας από εικόνες και ειδήσεις που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη συντέλεια; Να μην ανοίξουμε την πόρτα στην κατάθλιψη που μας χτυπά επίμονα το κουδούνι;
Τι γίνεται λοιπόν με αυτά τα «κομμάτια»; Που είναι κρυμμένη η κόλλα αυτή που στο τέλος της ημέρας μπορεί να ενώσει ένα – ένα τα κομματάκια μας, να μας δώσει ανάσα και ζωή από την αρχή και να μας κάνει να αισθανθούμε «ολόκληροι» ξανά; 
Ίσως, τελικά αυτή τη συγκολλητική ικανότητα να έχει μία πολύ απλή κίνηση, που δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μας ανταμείβει πλουσιοπάροχα και δυστυχώς έχει χάσει για πολλούς το νόημα, τη δύναμη και τη μαγεία της. Γιατί πράγματι, μπορεί να κάνει μαγικά!
Αγκαλιά η… θεραπευτική
Μία και μόνο αγκαλιά, λοιπόν, αρκεί για να θεραπεύσει την ψυχή και το σώμα μας. Να  εξαπολύσει όλη την ενέργεια που κρύβει μέσα της και να τη διοχετεύσει σε κάθε κύτταρο μας. Αρκεί, να έχει τη σωστή διάρκεια. Αρκεί, την επόμενη φορά που θα τρέξει κάποιος κοντά μας να μας αγκαλιάσει, να μην βιαστούμε να αποτραβηχτούμε. Γρήγορες αγκαλιές, δεν είναι αγκαλιές.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μία συνηθισμένη αγκαλιά τείνει να διαρκεί περίπου 3 δευτερόλεπτα, όπως ακριβώς κι άλλες ενέργειες του σώματός μας, όπως το κούνημα του χεριού όταν λέμε αντίο ή όταν παίρνουμε μια χαλαρή αναπνοή. Για να είναι όμως θεραπευτική η αγκαλιά χρειάζεται περισσότερο χρόνο σωματικής επαφής. 
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 20 δευτερόλεπτα εναγκαλισμού έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, ψυχολογική και σωματική, γεγονός που οφείλεται στην ωκυτοκίνη. Γνωστή ως «ορμόνη της αγκαλιάς» ή «ορμόνη της αγάπης».
Όταν δύο άνθρωποι αγκαλιάζονται, είτε είναι φίλοι, είτε σύντροφοι, ή ακόμα κι όταν ένας άνθρωπος αγκαλιάζει το γατάκι ή το σκυλάκι του, μειώνεται αυτομάτως η πίεση του αίματος και αυξάνονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση της κορτιζόλης και των χημικών ουσιών που ευθύνονται για το αίσθημα του άγχους. 
Οι βιοχημικές αυτές αντιδράσεις που προκαλούνται στον οργανισμό μας από τη θετική αυτή συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς είναι ικανές μάλιστα να αντιμετωπίσουν ακόμη και λοιμώξεις.
Μα, τι περιμένετε; Ακόμα να αγκαλιαστείτε; 


ΠΗΓΉ: Χριστίνα Φαραζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου