Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Έχεις επίγνωση;



Το μόνο πρόβλημα με τον άνθρωπο είναι ότι κοιμάται βαθιά, με ανοιχτά τα μάτια. Γι’ αυτό ακριβώς δεν έχεις καν επίγνωση του ότι δεν έχεις καν επίγνωση. Τα μάτια σου είναι ανοιχτά κι εσύ ονειρεύεσαι χίλια δύο όνειρα, χίλιες δυο επιθυμίες, δεν είσαι στο εδώ και στο τώρα. Αυτό το νόημα έχει το να σου λείπει η επίγνωση. Βρίσκεσαι στο παρελθόν, στις αναμνήσεις, αυτό είναι όνειρο. Ή βρίσκεσαι στο μέλλον, στη φαντασία, αυτό είναι άλλο όνειρο! Να είσαι εδώ, τώρα!
Αν είναι το παρελθόν εδώ, δεν έχεις επίγνωση. Αν είναι το μέλλον εδώ, δεν έχεις επίγνωση. Επίγνωση σημαίνει να έχεις παρουσία στο παρόν. Να είσαι εδώ αυτή τη στιγμή. Ακόμη και αν περάσει από μέσα σου μία και μοναδική σκέψη, δεν έχεις επίγνωση. Αν είσαι σε νοητική διαδικασία, είσαι κοιμισμένος. Αν δεν είσαι σε νοητική διαδικασία, είσαι ξύπνιος.
Έλα στο παρόν… κι όταν είσαι στο παρόν, δεν αποτελείς μέρος του νου. Τότε, κάθε πράξη έχει εξαίρετη καθαρότητα, επειδή είσαι καθρέφτης. Και, δεν υπάρχει σκόνη πάνω στον καθρέφτη, γιατί δεν υπάρχει καμιά διαδικασία σκέψεων.
Ό,τι κι αν κάνεις, κάνε το με τέτοια φροντίδα, με τέτοια δημιουργικότητα, ώστε να είσαι απόλυτα εκεί, μέσα σε αυτό, συμμετέχοντας, ώστε να μην κάνεις απλώς μερικές άδειες χειρονομίες. Η παρουσία σου είναι εκεί, και η ίδια αυτή παρουσία φέρνει μια αλχημική αλλαγή. Δεν θα καταπιέζεις ποτέ, δεν θα κάθεσαι ποτέ πάνω σ’ ένα ηφαίστειο. Και, όσο πιο πολλή επίγνωση αποκτάς, τόσο πιο πολύ πετυχαίνει η ζωή σου τη σιωπή, την ειρήνη, την αγάπη. Αυτά είναι τα παράγωγα της επίγνωσης.

*Osho Ο καινούργιος άνθρωπος, Ρέμπελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου