Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η τέχνη να επιβιώνεις«Δεν ισχύει βέβαια αυτό που λέει η αστρολογία, ότι δηλαδή η ζωή του καθενός προσ­διορίζεται από τους πλανήτες· ισχύει όμως το ότι η ζωή του ανθρώπου γενικά καθορίζεται από δαύτους, αφού κάθε ηλικία σφραγίζεται από έναν συγκεκριμένο πλα­νήτη, οπότε μέχρι το τέλος της ζωής του έχει επηρεαστεί διαδοχικά απ’ όλους.

- Στον δέκατο χρόνο της ζωής κυρι­αρχεί ο Ερμής. Όπως κι αυτός, κινείται ο άνθρωπος γρή­γορα και ελαφρά, σε μικρούς κύκλους· αλλάζει γνώμες με το παραμικρό- μαθαίνει όμως πολλά και με ευκολία, υπό την επήρεια του θεού της πονηριάς και της ευγλωττίας.

- Στα είκοσι, αρχίζει η επιρροή της Αφροδίτης: ο έρωτας και τα θηλυκά καταλαμβάνουν το είναι του.

- Στα τριάντα του επικρατεί ο Άρης: ο άντρας είναι τώρα δυνατός, ορμητι­κός, τολμηρός, μαχητικός και πεισματάρης.

- Στα σαρά­ντα επικρατούν οι 4 αστεροειδείς: η ζωή του κάτω απ’ την επιρροή τους διευρύνεται' εκτιμά τη λιτότητα, δηλαδή τον ικανοποιούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, με την επιρροή της Δήμητρας· κάνει οικογένεια και σπίτι, με την επιρροή της Εστίας· έχει μάθει όσα χρειάζεται να ξέρει, με την επιρροή της Αθηνάς· ενώ το ρόλο της Ήρας τον παί­ζει η βασίλισσα του σπιτιού, η γυναίκα του.

- Στα πενήντα του επικρατεί ο Δίας. Ο άνθρωπος σ’ αυτή την ηλικία έχει ζήσει ότι ήταν να ζήσει και νιώθει ότι ήδη βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο απ’ τους συγχρόνους του. Διατηρώντας ακόμη στο ακέραιο τις δυνάμεις του, αισθάνεται πλούσιος από εμπειρίες και γνώσεις: εξουσιάζει (ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη θέση του) όλους όσους τον περιβάλ­λουν. Δεν ανέχεται πια να του δίνουν άλλοι εντολές, θέλει να τις δίνει ο ίδιος. Βρίσκεται τώρα στην καταλληλότερη θέση για να γίνει πρωτοπόρος και κυρίαρχος στη σφαίρα της δραστηριότητάς του. Έτσι φτάνει στην κορύφωσή του ο Δίας και μαζί μ’ αυτόν ο πενηντάρης.

- Μετά όμως στα εξήντα ακολουθεί ο Κρόνος και μαζί μ’ αυτόν το βάρος, η αδράνεια και η δυσκαμψία του μολύβδου. [...]

- Τελικά φτάνουμε στον Ουρανό: κι όπως λέει το όνομά του, εδώ ο άνθρωπος ανεβαίνει στον ουρανό.

- Τον Ποσειδώνα (έτσι τον βάφτισε η απερισκεψία των ανθρώπων) δεν μπορώ να τον περιλάβω στο λογαριασμό· γιατί δεν μπορώ να του αποδώσω το πραγματικό του όνομα το οποίο θα έπρεπε να είναι, επιτρέψτε μου, Έρωτας».

Άρθουρ Σοπενχάουερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου