Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Η μεγαλοσύνη υπάρχει ολόγυρά σου






Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ολυμπιονίκες – είναι όλοι εκείνοι που δε δοκίμασαν ποτέ. Υπολογίζω ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να με νικήσουν στο άλμα επί κοντώ τη χρονιά που ήρθα πρώτος, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια. Άντρες δυνατότεροι, ψηλότεροι και ταχύτεροι από μένα θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, αλλά ποτέ δεν πήραν κοντάρι, ποτέ δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να εκτινάξουν τα πόδια του από το έδαφος και να περάσουν πάνω από την μπάρα.
Η μεγαλοσύνη υπάρχει ολόγυρά μας. Είναι εύκολο να γίνεις μεγάλος γιατί οι μεγάλοι θα σε βοηθήσουν. Το καταπληκτικό σ’ όλες τις συναντήσεις που συμμετέχω, είναι ότι οι καλύτεροι της επιχείρησης έρχονται να μοιραστούν τις ιδέες τους, τις μεθόδους και τεχνικές τους με όλους τους άλλους. Έχω δει τους καλύτερους πωλητές ν’ ανοίγουν τα χαρτιά τους και να λένε στους καινούριους στο επάγγελμα με ποιο τρόπο τα κατάφεραν. Δεν κρατάνε τα μυστικά τους για τον εαυτό τους. Αυτό το παρατήρησα επίσης και στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Δε θα ξεχάσω εκείνη τη φορά που προσπάθησα να καταρρίψω το ρεκόρ του Ντετς Γουόρμερ Νταμ. Ήμουν περίπου τριάντα εκατοστά κάτω από το ρεκόρ του και τον πήρα στο τηλέφωνο. «Ντετς», του είπα, «μπορείς να με βοηθήσεις; Μου φαίνεται πως κόλλησα. Δεν μπορώ να πηδήξω ψηλότερα».
«Ασφαλώς, Μπομπ», μου είπε. «Έλα να με βρεις και θα σου μάθω όλα όσα ξέρω». Πέρασα τρεις μέρες με τον πρώτο, τον καλύτερο στο άλμα επί κοντώ στον κόσμο. Σε αυτές τις τρεις μέρες, ο Ντετς μου έμαθε όσα μπορούσε. Υπήρχαν κάποια πράγματα που τα έκανα λάθος και με διόρθωσε. Για να μην τα πολυλογώ, πήδηξα είκοσι εκατοστά περισσότερο. Ο σπουδαίος αυτός νέος μου έμαθε ότι καλύτερο ήξερε. Διαπίστωσα ότι οι πρωταθλητές και οι ήρωες το κάνουν αυτό πρόθυμα, μόνο και μόνο για να σε βοηθήσουν να γίνεις κι εσύ μεγάλος.
Ο Τζον Γούντεν, ο μεγάλος προπονητής του μπάσκετ του UCLA, έχει μια φιλοσοφία πως κάθε μέρα πρέπει να βοηθήσει και κάποιον που δε θα είναι ποτέ σε θέση να του το ανταποδώσει. Αυτό το θεωρεί υποχρέωσή του.
Όταν ήταν στο κολέγιο κι έγραφε τη διατριβή του για το αμυντικό ποδόσφαιρο και την ανίχνευση των τεχνικών του αντιπάλου, ο Τζορτζ Άλεν κατάρτισε ένα ερωτηματολόγιο – έρευνα τριάντα σελίδων και το έστειλε σ’ όλους τους μεγάλους προπονητές της χώρας. Ογδόντα πέντε τοις εκατό απάντησαν σε όλα.
Οι μεγάλοι μοιράζονται τα μυστικά τους, κι αυτό ακριβώς έκανε τον Τζορτζ Άλεν έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές στον κόσμο. Οι μεγάλοι σου λένε τα μυστικά τους. Ψάξε να τους βρεις, πάρ’ τους στο τηλέφωνο ή αγόρασε τα βιβλία τους. Πήγαινε κοντά τους, πλησίασέ τους, μίλα τους. Είναι εύκολο να γίνεις μεγάλος όταν βρίσκεσαι κοντά στους μεγάλους.

Bob Richards
Αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου