Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Η αξία της ευγνωμοσύνης











Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμά τα δώρα που λαμβάνει. Αν όμως αυτό δεν συμβαίνει με το παιδί σας τότε ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως ακόμα δεν έχει μάθει την σημασία της ευγνωμοσύνης.

Μήπως ως γονείς δεν επιμείνατε στα ψυχικά και διαπροσωπικά οφέλη της; Μήπως επιτρέψατε μια αρνητική συμπεριφορά να συντηρείται μέσα στον χρόνο λειτουργώντας ως ένας παθητικός γονέας; Ό,τι και αν συμβαίνει, πρέπει άμεσα να αναστρέψετε την κατάσταση και να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει τη μεγάλη αξία της ευγνωμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να του εξηγήσετε την σημασία του δώρου, όχι ως υλική αξία, αλλά ως εκδήλωση αγάπης και συναισθηματικού δοσίματος. Μπορείτε να του τονίσετε ότι όταν δέχεται την αγάπη με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τότε θα μπορεί και εκείνο να αγαπά και αυτό θα τον κάνει έναν πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στη ζωή του.

Το να το μάθετε να λέει «ευχαριστώ», δεν θα πρέπει να γίνει μέσα από μεθόδους εκφοβισμού ή υποταγής, αλλά καλλιεργώντας μέσα του την σημασία του να εκτιμά τους άλλους ανθρώπους, ούτως ώστε να μπορούν και εκείνοι να το εκτιμούν.

Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας συνεργατικά μια λίστα με δώρα αληθινά ή συμβολικά για τα πρόσωπα που αγαπά και κινητοποιήστε το να τα μοιραστεί μαζί τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου