Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ο ανιχνευτής αλήθειας






Πάνε πολλά χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στον κόσμο ο ανιχνευτής ψεμάτων. Όλοι οι δικηγόροι και οι ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς ήταν ενθουσιασμένοι. Η συσκευή βασίζεται σε πολλούς αισθητήρες που ανιχνεύουν τις αποκλίσεις από τη φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, την εφίδρωση, τις μυϊκές συσπάσεις, τις διαταραχές του σφυγμού, το τρέμουλο και τις οφθαλμικές κινήσεις. Καταγράφουν το συνδυασμό όλων των διαταραχών όταν κάποιος λέει ψέματα.
Εκείνη την εποχή, τα πειράματα με τη «μηχανή της αλήθειας» όπως την αποκαλούσαν, διεξάγονταν κατά κόρον σε όλον τον κόσμο.
Μια μέρα, ένας δικηγόρος σκέφτηκε να κάνει μια ιδιαίτερη έρευνα. Πήγε τη μηχανή στο ψυχιατρείο μιας πόλης και έβαλε μπροστά της έναν έγκλειστο. Τον Τζ.Σ.Τζόουνς. Ο κύριος Τζόουνς ήταν ψυχωτικός, και στο παραλήρημά του υποστήριζε ότι ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ίσως επειδή είχε μελετήσει ιστορία, γνώριζε στην εντέλεια τη ζωή του Ναπολέοντα κι έλεγε με απόλυτη ακρίβεια, και σε πρώτο πρόσωπο πάντα, απίθανες λεπτομέρειες από τη ζωή του Μεγάλου Κορσικανού. Ότι έλεγε φαινόταν απολύτως λογικό και δεν έχανε ποτέ τον ειρμό του.
Οι γιατροί κάθισαν τον κύριο Τζ.Σ. μπροστά στο ανιχνευτή της αλήθειας και ύστερα από τη ρουτίνα των ρυθμίσεων, τον ρώτησαν:
«Είστε ο Ναπολέων Βοναπάρτης;»
Ο ασθενής σκέφτηκε για μια στιγμή, και μετά αποκρίθηκε:
«Όχι! Μα τι λέτε; Εγώ είμαι ο Τζ.Σ.Τζόουνς».
Χαμογέλασαν όλοι, εκτός από το χειριστή του ανιχνευτή αλήθειας που τους ενημέρωνε ότι ο κύριος έλεγε… ψέματα!
Η μηχανή απέδειξε ότι όταν ο ασθενής έλεγε την αλήθεια (δηλαδή όταν έλεγε ότι ήταν ο κύριος Τζόουνς), ψευδόταν… Γιατί ο ίδιος πίστευε ότι ήταν ο Ναπολεών.


Αλήθεια είναι αυτό που πιστεύουμε πραγματικά μέσα μας…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου