Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους





Στις συγκρίσεις ο μόνος χαμένος είναι εκείνος που τις κάνει.
Η γνωστή Αμερικανίδα δημοσιογράφος Erma Bombeck έγραψε κάποτε ότι: «Όταν βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο με το θεό, στο τέλος της ζωής μου, ελπίζω να μη μου έχει μείνει ούτε μια σταγόνα ταλέντου και να μπορέσω να πω ¨Χρησιμοποίησα κι εξάντλησα όλα τα αποθέματα που Μου χάρισες!».
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους ανθρώπους. Θα μου πείτε, ποιο είναι το λάθος; Το λάθος είναι ότι συγκρίνουμε τα ανόμοια. Συγκρίνουμε τις δικές μας αδυναμίες που μόνο εμείς γνωρίζουμε με τα δυνατά σημεία των άλλων, που πάλι εμείς γνωρίζουμε, ενώ αγνοούμε τις δικός τους αδυναμίες. Έτσι, δημιουργούμε ένα φαύλο κύκλο λανθασμένων συμπερασμάτων για το άτομό μας, που πολλές φορές, μας οδηγεί σε ολέθριες καταστάσεις.
Κάποτε ο Βολταίρος μιλώντας μ΄ ένα φίλο του για κάποιον άσημο και αγράμματο ποιητή (την εποχή εκείνη υπήρχαν πολλοί τέτοιοι στην Γαλλία), είπε μερικά καλά λόγια γι’ αυτόν.
     «Περίεργο», του είπε ο φίλος του, «αυτός όπου σταθεί, διαλαλεί ότι δεν αξίζεις τίποτε, εσύ μιλάς γι’ αυτόν ευνοϊκά;
    «Ίσως να απατόμαστε και οι δυο», απάντησε ο Βολταίρος.
Έτσι ακριβώς φίλοι μου. Κάθε φορά που έρχεται η ώρα των ανόμοιων συγκρίσεων, έρχεται και η σειρά της αυταπάτης.
Όταν κάθεσαι και συγκρίνεις τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, πισωγυρίζεις την ψυχή σου. Τότε μπαίνεις στο παιχνίδι που δεν πρέπει να παίξεις. Πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από σένα, πάντα θα υπάρχει κάποιος ομορφότερος από σένα, πάντα θα υπάρχει κάποιος υγιέστερος από σένα, πλουσιότερος από σένα. Άρα, άμα παίζεις αυτό το παιχνίδι, μια ζωή θα είσαι στο «μείον». Μην κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι. Να κοιτάς τι κάνεις εσύ για τον εαυτό σου.
Η επιτυχία και η ευτυχία είναι δική σου υπόθεση και γι΄ αυτό, μάθε να αξιολογείς τι είναι σημαντικό στη ζωή σου και καθημερινά να τολμάς να ζεις το όνειρό σου.
Όποιο κι αν είναι αυτό!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου