Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Οι δυνάμεις του σύμπαντος κι ο άνθρωπος





Ένα αρχαίο παραμύθι από την Ανατολή, μας εξιστορεί την εποχή που οι παλιοί θεοί αποφάσισαν να κρύψουν τις δυνάμεις του σύμπαντος έτσι ώστε ο άνθρωπος ούτε να μπορεί να τις βρει εύκολα,αλλά κι αν τις βρει να μην μπορεί να τις σπαταλά αλόγιστα..
Μαζεύτηκαν λοιπόν οι θεοί μια μέρα για να συν-αποφασίσουν σε ποιο μέρος να τις κρύψουν.
«Το βρήκα», φώναξε δυνατά ένας ψηλός θεός με σγουρά μαύρα μπερδεμένα μαλλιά και τα μαλλιά του πετάχτηκαν στο πρόσωπό του από τη φόρα που είχε πάρει για να σηκωθεί. Τα μάτια του γυάλισαν όταν είπε ενθουσιασμένος «θα τις κρύψουμε στο πιο ψηλό βουνό, εκεί έχει χιόνι, πάγο και κρύο, δεν θα ψάξει εκεί ούτε σε εκατό χρόνια ο άνθρωπος»
«Όχι,όχι» λέει ένας άλλος σκεπτόμενος. «Ο άνθρωπος θα ερευνήσει τα βουνά και θα τις βρει»
«χμμμμ...»συμφώνησε ένας άλλος με μακριά άσπρα γένια.
«Εντάξει λοιπόν ας τις κρύψουμε στην πιο βαθιά θάλασσα» είπε ένας άλλος στρογγυλοπρόσωπος θεός με φαλάκρα.
«Καλά, όπως νομίζετε» είπε ο "μαλλιάς "και έκατσε πάλι στο σύννεφο του. Φανερά του είχε φύγει ο ενθουσιασμός και η όρεξη να συνεχίσει.
«Πράγματι, κι αυτήν θα την ερευνήσει ο άνθρωπος και θα τις βρει»είπε ο μαλλιάς τελικά ήσυχα, αφού βολεύτηκε κι αυτός στο δικό του σύννεφο.
Σε κάποια στιγμή,ο πιο ηλικιωμένος θεός, αυτός με τα μακριά άσπρα γένια,είχε μια ιδέα και σηκώθηκε για να την ανακοινώσει. Να τι πρέπει να κάνουμε τους είπε "λέω να τις κρύψουμε μέσα στον ίδιον τον άνθρωπο, εκεί σίγουρα δεν θα ψάξει! Δεν θα πάει ο νους του ποτέ». Τώρα γυάλισαν τα δικά του μάτια.

«Ναι βρε παιδιά αυτό είναι!!»είπε ο στρογγυλοπρόσωπος με ένα ακόμα πιο φαρδύ, σχεδόν πονηρό χαμόγελο.
Από τότε ο άνθρωπος έχει μέσα του κρυμμένες όλες τις δυνάμεις του σύμπαντος χωρίς το γνωρίζει και ψάχνεται άσκοπα, αδιάκοπα σε άλλες κατευθύνσεις και μεμψιμοιρεί διαρκώς. Αυτό βέβαια είναι το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει από το να ανακαλύψει τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, τον καλύτερο σύμμαχό του, που τον γνωρίζει καλύτερα απ όλους. Μα πρέπει να ψάξει , μόνο αν το θέλει πολύ, τότε και μόνο θα τις βρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου