Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ότι δίνουμε... παίρνουμε










Κάποτε, ένας πατέρας με το γιο του περπατούσαν στα βουνά. Ξαφνικά ο γιος γλιστράει, χτυπάει και φωνάζει "Ωωχχχ!!!!"
Προς μεγάλη του έκπληξη ακούει τη φωνή του να επαναλαμβάνεται από κάπου στα βουνά: "Ωωχχχ!!!!"
Γεμάτος περιέργεια φωνάζει: "Ποιος είσαι;" και παίρνει την ίδια απάντηση: "Ποιος είσαι;" Γεμάτος θυμό με την απάντηση, ουρλιάζει: "Δειλέ!"
Και ακούει σαν απάντηση: "Δειλέ!"
Κοιτάζει τον πατέρα του και ρωτάει: "Τι συμβαίνει;" 
Ο πατέρας του χαμογελάει και λέει: " Για δώσε, γιε μου, προσοχή".
Και μετά κραυγάζει στο βουνό: 
"Σε θαυμάζω!"
Η φωνή απαντάει: 
"Σε θαυμάζω!"
Και πάλι ο πατέρας: 
"Είσαι ο καλύτερος!"
Και η φωνή ξαναλέει: 
"Είσαι ο καλύτερος!"
Το παιδί παρακολουθεί σαστισμένο, αλλά χωρίς να καταλαβαίνει. 
Τότε ο πατέρας εξηγεί: " Οι άνθρωποι ονομάζουν το φαινόμενο αυτό ηχώ, όμως στην πραγματικότητα αυτή είναι η ζωή. Επιστρέφει πάντα αυτό που λες ή κάνεις. Η ζωή μας είναι απλά μια αντανάκλαση των ενεργειών μας".

Αν θέλεις περισσότερη αγάπη στον κόσμο, δημιούργησε περισσότερη αγάπη στην καρδιά σου. Αν θέλεις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ομάδα σου, βελτίωσε τις ικανότητες σου. Η σχέση αυτή έχει την εφαρμογή της παντού, σε όλες τις όψεις της ζωής.

Μου πήρε καιρό να καταλάβω τη σπουδαιότητα του μηνύματος αυτής της ιστορίας. Σιγά-σιγά, όμως, άρχισα να βλέπω πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως οτιδήποτε λέμε, ή κάνουμε έχει αποτέλεσμα που επιστρέφει σε εμάς.

Αν πούμε κάποια όμορφα πράγματα για κάποιον, τότε οι άλλοι συμπεριφέρονται με ευγνωμοσύνη, καλοσύνη και εμπιστοσύνη.

Αν πούμε άσχημα πράγματα για κάποιον-έστω και αν αυτά είναι αληθινά-βλέπουμε τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται με καχυποψία, θυμό και αχαριστία.

  • Γιατί άραγε να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή τόσο ανταποδοτική;
  • Γιατί άραγε την ημέρα που δεν θα σεβαστούμε την υγεία μας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να κρυολογήσουμε;
  •  Γιατί άραγε τη μέρα που δεν θα σεβαστούμε τη φύση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το σπίτι μας;
  • Γιατί άραγε την ημέρα που δεν θα τιμήσουμε τον λόγο που δώσαμε σε έναν άνθρωπο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μας προδώσει κάποιος αγαπημένος μετά από λίγο καιρό;


Ποιες είναι οι μυστηριώδεις δυνάμεις του σύμπαντος που συνωμοτούν εναντίων μας σε τέτοιες περιπτώσεις;

Αν το καλοσκεφτούμε, θα δούμε πως οτιδήποτε σκεφτόμαστε, λέμε, ή κάνουμε προκαλεί δονήσεις, αναταράξεις, ενέργεια. Το καθετί έχει τις δικές του αλυσιδωτές αντιδράσεις ως επακόλουθο.
Η ζωή είναι το φαράγγι που διαβαίνουμε και οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις μας, τα ίχνη που αφήνουμε πάνω στο μονοπάτι που χαράζουμε. Ο κάθε ήχος, το κάθε ίχνος, αποτυπώνεται στο χώμα, στις πέτρες, στα χιόνια. Η φύση ακούει τους ρυθμούς μας. Η φύση έχει αυτιά. Κάπως έτσι δεν προκαλούνται στις Άλπεις οι χιονοστιβάδες; Κάπως έτσι δεν προκλήθηκε πρόσφατα το φονικό τσουνάμι;

Γι’ αυτό ας προσέχουμε τα βήματα των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων μας, Γιατί έχουν ηχώ. Αντανακλούν επάνω μας. Επιστρέφουν πίσω σε εκείνον που τα δημιούργησε. Σε κάποιους επιστρέφουν σαν την καλοκαιρινή λιακάδα που ζεσταίνει την ψυχή και σε κάποιους άλλους σαν την άγρια χιονοστοιβάδα που την συνθλίβει!
  • Η ζωή, σίγουρα, μας επιστρέφει όλα όσα της έχουμε προσφέρει στη διαδρομή. Γι’ αυτό ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο…περπάτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου