Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Το παιδί μου δεν δοκιμάζει τίποτα





Το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει νέες γεύσεις και κυρίως φρούτα και λαχανικά; Δεν είναι το μόνο! Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών εκδηλώνουν έντονη απροθυμία και αποφυγή για δοκιμή νέων τροφίμων. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται τροφική νεοφοβία και εκδηλώνεται στην βρεφική ηλικία σε χαμηλά επίπεδα, κορυφώνεται σε ηλικίες 2-6 ετών και μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων.
Πως λοιπόν μπορούμε να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό;
Στο σπίτι είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες και ορισμένοι από αυτούς να αφορούν το φαγητό. Το σημαντικότερο είναι πως όλα τα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται στο τραπέζι, όχι μπροστά σε τηλεοράσεις στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή.
Αποφύγετε να ταΐζετε εσείς το παιδί σας, από πολύ νωρίς τα παιδιά είναι έτοιμα να τρώνε μόνα τους.
Αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού. Χρησιμοποιείστε εικόνες, παραμύθια και παραδείγματα ώστε να δελεάσετε το παιδί να δοκιμάσει το καινούριο τρόφιμο! Συνδυάστε το νέο τρόφιμο με κάποιο ήδη οικείο τρόφιμο. Κρατήστε μία ουδέτερη στάση στο τραπέζι. Εξηγήστε από την αρχή στο παιδί πόσο θρεπτικό είναι ένα φαγητό, και εξηγήστε του πως έχει το δικαίωμα να φάει το φαγητό όπως επίσης έχει και το δικαίωμα να μην το φάει.
Μην πιέζετε το παιδί, αλλά μην τον καλοπιάνετε παράλληλα.
Μην επιβραβεύετε το παιδί με φαγητό.
Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι λεκτική και να επιβραβεύει την ποιότητα και όχι την ποσότητα της συμπεριφοράς.
Σε περίπτωση που το παιδί επιλέξει να μην καταναλώσει την τροφή του σε καμία περίπτωση μην του προσφέρετε κάποιο άλλο φαγητό.
Επαναλάβετε να εκθέσετε το τρόφιμο χωρίς πίεση δοκιμής 5-10 φορές.
Είναι σημαντικό το παιδί να συναναστρέφεται με άτομα που αποδέχονται τα νέα τρόφιμα....
Η «πίεση» από συνομήλικα παιδιά για δοκιμή ενός νέου τροφίμου επιδρά θετικά!
Γίνετε εσείς οι ίδιοι πρότυπο για το παιδί σας! Ως πρότυπο επίσης λειτουργεί και ο δάσκαλος στο σχολείο.
Εντάξτε το παιδί στην διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού.
Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος της ίδιας τροφής που το παιδί απορρίπτει. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν ρεβίθια αλλά αρέσκονται σε ρεβιθοκεφτέδες ή ρεβιθοπουρέ, αρνούνται να δοκιμάσουν καρότο αλλά καταναλώνουν έναν πουρέ από πατάτα- καρότο, όπως επίσης μία σπιτική πίτσα με διάφορα λαχανικά και ελιές είναι μία πολύ πιο προσιτή επιλογή προς τα παιδιά.
Η συνοδεία του παιδιού στο μανάβικο είναι μια θαυμάσια εκπαιδευτική εμπειρία.Το παιδί μπορεί να επιλέξει ένα οποιοδήποτε λαχανικό που θα ήθελε να δοκιμάσει.Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φάει αυτό που θα επιλέξει.
Αποφύγετε χαρακτηρισμούς του παιδιού όπως «δύσκολο στο φαγητό», «επιλεκτικό»κ.ά., διότι το παιδί ταυτίζεται με αυτούς τους όρους.


                                            Ευανθία Παγουρτζή

                                           Διαιτολόγος-Διατροφολόγος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου